Intrebari Radiologie

Cum ma afecteaza radiografiile dentare pe timp de sarcina?
Radiografiile dentare sunt în principiu sigure în timpul sarcinii. Sortul cu plumb va protejeaza atat pe dumneavoastra cat si pe fat. Cu toate acestea medicii nu recomanda radiografiile decat în cazuri absolut necesare. Radiografiile si tratamentele în general ar trebui amanate pana dupa nastere.

Pot sa fac radiografii daca sunt insarcinata sau alaptez?
Radiografiile dentare nu afecteaza fatul, procesul de organogeneza sau nasterea, radiatiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special din plumb. Avand in vedere toate aceste elemente, este de dorit insa ca in perioada primului si a ultimului trimestru de sarcina sa se evite efectuarea radiografiilor, sau sa se limiteze doar la strictul necesar.

De ce radiologul paraseste camera cand face radiografia?
In momentul efectuarii radiografiei, exista o cantitate mica de raze "imprastiata" in mediul inconjurator. Aceasta mica cantitate adunandu-se in corp de-a lungul timpului poate avea efecte nocive, din aceasta cauza radiologul se protejeaza in spatele unei usi de plumb.


Daca fac o radiografie panoramica primesc mai multa radiatie?
Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dintilor si a elementelor anatomice inconjuratoare, ceea ce da impresia falsa ca doza de radiatie primita este mult mai mare ca in cazul radiografiilor mici (retroalvolare). In practica, la radiografiile panoramice doza necesara este echivalentul efectuarii a 2-3 radiografii retroalveolare.


Ce doza de radiatii primesc la o radiografie?
Cantitatea de radiatie primita este masurata in unitati "Sievert" (Sv). In mod uzual corpul nostru este expus zilnic la radiatii din diferite surse naturale (radiatii atmosferice, cosmice, interne si terestre) sau artificiale(cuptoare cu microunde, televizor, monitor, telefoane celulare etc.). Dedesubt puteti vizualiza un tabel comparativ cu diferite tipuri de procedee radiologice si dozele primite in mod natural.

Procedura
Rx Panoramica digitala-0,06-0,011miliSv
Rx Articulatie temporo mandibulare 0,02 miliSv
Rx Status dentar (14 filme mici) 0,01-0,015miliSv
Rx retroalveolara clasica 0,02-0,03miliSv
Rx retroalveolara digitala 0.005 miliSv
RX de Torace (pt. comparatie) 0,17miliSv
Radiatii naturale (pt. comparatie) 36miliSv / an


Am nevoie de o pregatire speciala inaintea efectuarii unei radiografii?
Singurul lucru de care nu trebuie sa uitati este indepartarea obiectelor metalice (lant, cercei, agrafe, clame) inaintea efectuarii radiografiei panoramice. Pentru radiografii intraorale (mici) nu aveti nevoie de nici o pregatire prealabila.