Intrebari Pedodontie

Cand mergem la stomatolog?
Varsta la care copilul trebuie spalat pe dinti incepe cu eruptia primului dinte si continuat pina cind el deprinde tehnica corecta de periaj, iar prima vizita la cabinetul stomatologic se se faca nu mai tarziu de 3 ani. Aceasta este varsta la care se termina de regula eruptia dintilor de lapte (acum copilul are 20 de dintisori). Este necesar ca primul contact cu medicul dentist sa aiba loc la o varsta cat mai frageda, iar familiarizarea cu cabinetul stomatologic sa se realizeze treptat, inainte sa apara dureri sau necesitatea unor manopere stomatologice laborioase.

Cum pregatim copilul pentru vizita la medicul dentist?
Pentru prima vizita la medicul dentist copilul trebuie pregatit, părinţii trebuie să le vorbească copiilor despre aceasta şi să asigure medicului o imagine cat mai plăcută fără să-l sperie.
Vorbeste-i copilului tau despre cat de mare este si ca a sosit momentul sa faca o vizita medicului dentist, o persoana care o sa il ajute sa "aiba dinti frumosi". Incercati sa aveti o atitudine cat mai pozitiva ca impreuna sa reusim sa creem o experienta placuta copilului tau, iar el sa revina cu placere in cabinet. Daca aveti o anxietate legata de “trecutul” dumneavoastra in cabinetul stomatologic incercati sa o ascundeti copilului dumneavostra si sa nu ii transmiteti acestuia frica. Incercati ca nu folositi cuvinte ca durere, frica, injectie in nici un context, nici chiar "n-o sa te doara" sau "nu iti face injectie".

Ce urmarim prin profilaxie?
Profilaxia primara are drept scop evitarea aparitiei procesului carios, iar in realizarea ei pot interveni atat masuri nespecifice privind starea de sanatate,corectarea regimului alimentar, cat si masuri specifice care sa favorizeze o mai buna mineralizare a structurilor dentare (fluorizare topica - aplicarea de fluor pe suprafata dintilor) sau sigilarea dentara.

Ce este sigilarea dentara?
Profilaxia cariei dentare se incepe de la o varsta frageda la copii, din momentul eruptiei primului molar definitiv pe arcada - la 6 ani.
Primul molar definitiv (sau molarul de sase ani) erupe in spatele tuturor dintilor de lapte fara ca primul dinte de lapte sa se schimbe.
Cea mai buna metoda de profilaxie este sigilarea santurilor si fosetelor (gropitelor de pe suprafata dintelui). Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale reprezinta profilaxia pentru cariile aflate pe suprafetele ocluzale ale dintilor in santuri si fosete. Aceste carii apar si datorita faptului ca iginizarea in aceste fisuri este mai dificila datorita dimensiunilor mai mici decat diametrul firelor din periutele de dinti, situatii in care fisurile profunde creaza spatii de retentie alimentara si de placa bacteriana, factori ideali pentru declansarea procesului carios.

Sfaturi utile in preventia cariilor dentare:
• Reduceti frecventa consumului de alimente intre mesele principale
• Incurajati spalarea dintilor si folosirea atei dentare
• Atentie la bauturile consumate (cu continut crescut de zahar)
• Evitati consumul de alimente lipicioase(caramele, bomboane gumate)