Intrebari Odontologie

Cum se poate descoperi o carie?
De regula o carie simpla (adica in faza in care pulpa nu este afectata) este descoperita la controlul stomatologic de rutina, deoarece ea nu produce decat destul de rar simptome (durere). In momentul in care apare sensibilitatea la rece este foarte posibil sa fie afectata pulpa dentara iremediabil si caria simpla sa se transforme intr-una complicata (care sa necesite si extirparea pulpei).

Se pot face carii pe langa plombe?
Da, mai ales daca plomba este veche si incorect adaptata pe dinte. In eventualitatea acestei situatii este necesara indepartarea plombei vechi si inlocuirea ei cu una noua sau cu o coroana.

Am niste puncte negre pe suprafetele dintilor, sunt carii?
Nu neaparat, pot fi niste asa numite marmoratii sau niste carii oprite din evolutie la nivelul smaltului. In amandoua cazurile medicul dentist trebuie sa decida daca se impune aplicarea unei obturatii(plombe), a unei sigilari sau daca expectativa si controlul regulat sunt cele mai bune optiuni.

Este posibil ca o carie mica pe suprafata unui dinte sa dea dureri?
De obicei caria in smalt este foarte mica, uneori greu de observat. Dar in dentina mai moale de dedesubtul smaltului caria se extinde si avanseaza mult mai repede, putand produce si o sensibilitate la rece de obicei.