Intrebari Implantologie

Implanturile dentare sunt sigure? Cat timp dureaza?
Implantul dentar este un tratament testat si foarte sigur. 90% dintre implanturile moderne rezista pana la 15 ani.

Implanturile pot fi folosite pentru a inlocui dintii lipsa?
Acest lucru depinde de starea osului maxilarului. Dentistul dumneavoastra va face niste investigatii speciale (radiografii, tomografii computerizate) care vor evalua cantitatea de os existenta. Daca osul nu este suficient sau daca nu este destul de sanatos ar putea fi imposibila plasarea implanturilor fara a grefa os in zona respectiva.

Implanturile dentare sunt dureroase?
Plasarea implantului necesita o mica operatie. Aceasta poate fi facuta sub anestezie locala cu sedare sau sub anestezie generala. Nu veti simti nici un fel de durere in momentul respectiv, insa veti simti un disconfort minor in saptamana ulterioara operatiei. Acest disconfort se poate datora firelor de sutura si face parte din procesul normal de vindecare.

Cat timp dureaza tratamentul?
Dentistul va poate da o planificare a tratamentului inainte de inceperea acestuia. De obicei, dintii permanenti sunt fixati la 3-4 luni dupa inserarea implanturilor. Acest interval de timp este necesar pentru ca implanturile trebuie sa se integreze in osul maxilarului. Acest lucru dureaza cel putin 3 luni in cazul maxilarului inferior si 4 luni in cazul maxilarului superior. Uneori implanturile pot fi suficient de stabile, iar coroanele dentare pot fi fixate mai devreme.

Este dificila curatarea dintilor artificiali?
Curatarea dintilor artificiali nu este mai dificila decat curatarea dintilor naturali. Totusi, o serie de masuri suplimentare de igiena sunt indicate pentru a mari durata de viata a implantelor. Folosirea apelor de gura si a periutelor interdentare sau a atei dentare este recomandata, fiind cunoscut si demonstrat faptul ca o igiena bucala cat mai buna poate prelungi viata unui implant cu pana la 50%. De asemenea controlul periodic si igienizarea in cabinetul stomatologic trebuie facute la circa sase luni pentru a preveni si trata orice semn de inflamatie la nivelul gingiei din jurul implantului.

Daca am avut boli ale gingiilor cand aveam dintii naturali, este posibil ca dintii artificiali sa sufere de aceleasi probleme?
Da, daca nu ii ingrijiti corespunzator. Daca igiena bucala este foarte buna si daca nu fumati, atunci nu veti avea nici o problema.

Implanturile dentare sunt vizibile?
Dentistul va avea grija ca implanturile sa nu fie vizibile in timpul miscarilor normale ale gurii si buzelor, marginile coroanelor de acoperire fiind situate sub nivelul gingiei.

Ce se intampla daca implantul dentar nu se integreaza in osul maxilarului?
Acest lucru se intampla foarte rar. Daca implantul se slabeste in timpul perioadei de vindecare sau imediat dupa aceasta, atunci este usor de detasat, iar vindecarea se realizeaza normal, ca dupa o extractie. Odata ce maxilarul s-a vindecat, un alt implant poate fi inserat sau dentistul poate realiza o punte, folosind implanturile care s-au “prins”.

Acest tratament este scump?
Din pacate, da. Totusi, in multe situatii, costul unei astfel de interventii este doar cu putin mai costisitor decat tratamentul conventional cu punti si coroane. Exista insa si avantaje: un implant care inlocuieste un singur dinte elimina necesitatea slefuirii dintilor de langa acesta pentru ca puntile sa fie sprijinite pe dintii restanti. Din cauza miscarilor lor, protezele normale determina dificultati in vorbire, in hranire. In schimb, dintii atasati pe implanturi nu creeaza astfel de probleme, ei fiind ficsi.