Intrebari Endodontie

TratamenteCand trebuie devitalizat un dinte?
Tratamentul de canal (inclusiv obturatia) - denumit, de asemenea, si “tratament endodontic” -este necesar atunci cind pulpa dentar (nervul) se infecteaza din cauza cariei sau a unor accidente.

De ce este necesar tratamentul canalului dentar?
Dacă pulpa dintelui se infecteaza, infectia poate trece dincolo de sistemul canalului dentar. Daca nu avem grija de canalele dintilor, infectia se extinde si produce granuloame si chisturi(leziunile apicale) care ar putea conduce in timp la extractia dintelui.

Este dureros?
Nu. Se utilizeaza anestezia locala si ar trebui sa nu simtiti nici o diferenta fata de o plombare obisnuita.

Ce implica aceasta interventie?
Scopul tratamentului este sa indeparteze infectia din canalul dentar. Canalul este curatat si plombat, pentru a preveni orice infectie viitoare. Tratamentul canalului dentar este o procedura foarte delicata si consumatoare de timp. De cele mai multe ori, acest tratament implicadoua sau mai multe vizite la stomatolog. La prima intilnire, este indepartata pulpa dentara infectata. Orice abces (care este posibil sa existe) poate fi drenat, de asemenea, in cursul acestei intilniri. Canalul dentar este curatat si pregatit pentru plombare. Se realizeaza o plombare temporara, iar dintele este lasat sa se curete. La urmatoarea vizita, dintele este verificat si cind infectia a fost complet indepartata se realizeaza plombarea definitiva.

Dintele va fi salvat dupa tratament?
Da. Dupa tratamentul de canal este indicata acoperirea dintelui cu o coroana pentru a preveni o eventuala fractura si pentru a proteja tratamentul de canal efectuat.