Despre Endodontie

TratamenteEndodontia este partea stomatologiei care se ocupa de tratamentul corect si complet al canalelor radiculare, fie ca este vorba de un dinte vital sau de unul infectat. Tehnicile si aparatura moderna (pe carele posedam) permit salvarea unor dinti care in urma cu cativa ani ar fi fost considerati compromisi si ar fi fost extrasi.

Tratamentul endodontic se impune in cazul aparitiei unei inflamatii la nivelul pulpei dentare, situatie in care dintele este foarte sensibil la schimbarile de temperatura (initial), iar ulterior durerea devine tot mai intensa. Indepartarea tesutului pulpar (nervului) inflamat reprezinta singura varianta de tratament si trebuie facuta cat mai repede pentru a preveni infectarea canalului. Efectul imediat va fi reprezentat de disparitia durerii, iar efectul pe termen lung va fi reprezentat de salvarea dintelui si mentinerea acestuia pe arcada.

Tratamentul endodontic consta in curatarea si largirea canalelor dintelui in cauza, precum si in sterilizarea acestora in vederea efectuarii unei obturatii de canal corecte (umplerea canalelor cu materiale specifice, care sa previna reinfectarea dintelui). Obturatia de canal trebuie sa umple complet toate canalele dintelui, determinarea electronica a lungimii canalelor cu ajutorul foramen-locatorului de ultima generatie facilitand obturatia perfecta a spatiului endodontic (fara depasiri sau obturatii prea scurte.