Despre Profilaxie

Profilaxia in stomatologie se refera la preventia afectiunilor legate de dinti si tesuturile de sustinere ale acestora. Astfel, exista profilaxia cariei si profilaxia parodontopatiei (parodontozei).

Caria dentara apare in urma igienizarii necorespunzatoare a unor zone de pe suprafata dintilor, zone in care resturile alimentare prin fermentatie produc acizi care in timp demineralizeaza smaltul. Profilaxia cariei se realizeaza in special prin aplicarea unor sigilari la copii, pe dintii definitivi erupti sau in eruptie sau prin fluorizari. Dar poate cea mai importanta metoda de profilaxie a cariei dentare este controlul stomatologic regulat, efectuat de doua ori pe an, in cadrul caruia se pot descoperi orice carii inca inainte sa treaca de smalt si se pot trata mai usor si mai repede.

In ceea ce priveste parodontopatia marginala cronica (numita si parodontoza), factorul determinant este placa bacteriana, care incepe sa se formeze la o ora dupa periaj. Metoda principala de profilaxie a bolii parodontale in cabinetul dentar este reprezentata de efectuarea regulata, de doua ori pe an, a igienizarii dentare complete. Aceasta este reprezentata de detartraj, sablarea profesionala si periajul profesional, fiecare manevra venind in completarea precedentei pentru a asigura indepartarea completa a tartrului si a placii bacteriene.