Igiena orala la copii

Una dintre preocuparile permanente ale parintilor trebuie să fie menţinerea unei stari de igiena buna a copilului. Sanatatea orala este parte integranta din sanatatea generala a organismului si din acest motiv menţinerea unei bune igiene orale la copii este esenţiala pentru o viaţa sanatoasa.

Cele mai frecvente intrebari ale parintilor sunt „De la ce varsta trebuie sa-mi spal copilul pe dinti ?”, „Ce periuta trebuie sa folosesc ?”, „Ce pasta de dinti ?”.

De la nastere şi pana erup primii dinti igiena copilului trebuie intretinuta astfel: se înfăşoară pe un deget o compresa sterila si se sterg cu atentie gingiile, suprafata interna a obrajilor, limba, cerul gurii. Acest lucru se face cel puţin o data pe zi, seara înainte de culcare dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de doua ori pe zi, dimineata şi seara.

De cand erup primii dinti trebuie inceput periajul acestora. Se renunta la igienizarea cu comprese sterile si se introduce periuta de dinti pe care o va manipula un adult. Exista periute speciale pentru copii cu filamente mai moi decat cele pentru adulti. Exista pe piata paste de dinti fara fluor pentru copii, a caror folosire este recomandata pana cand copilul poate scuipa. Cantitatea de pasta folosita este cat un bob de orez pentru copii mai mici sau un bob de mazare la copii mai mari. Cand copilul poate scuipa se poate introduce pasta de dinti pentru copii cu fluor, dar folosirea ei trebuie facuta sub stricta supraveghere a parintilor deoarece inghitirea ei poate duce in timp la aparitia fluorozei dentare.Pana la varsta de 4-5 ani copiii trebuie supravegheati pe durata periajului, este importanta evitarea inghitirii pastei de dinti dar, mai ales, coordonarea in a invata copilul tehnicile de periaj corect.

Periajul ca Joc

In primii ani de viata este foarte important ca igienizarea dentara sa fie efectuata alaturi si impreuna cu familia sub forma unui joc. Exemplul personal incanta copilul şi, de asemenea, ajuta la formarea timpurie a unor deprinderi sanatoase.

Periajul dentar e bine sa dureze cel puţin 3 minute, se pot gasi metode cat mai ingenioase pentru a face posibila aceasta durata: gasirea unei melodii favorite, a unui joc, a unei secvente de desen animat.

Copiii isi pot alege mai multe periute care au desenate personajele animate favorite si pot folosi de fiecare data cand se spala ce periuta doresc. Acest lucru le da senzatia ca ei sunt cei care controleaza situatia.

O concluzie foarte importanta este ca daca alocam zilnic copilului 5 minute pentru supravegherea igienizarii dentare, ii vom oferi in acest fel, cel mai valoros cadou – dintisori sanatosi.

Controlul dentar regulat, cea mai buna metoda de preventie

Vizita la medicul stomatolog este pentru multe persoane un eveniment care se produce neregulat, si doar in momentul aparitiei unor probleme dureroase la nivelul gurii, acest stil de viata conducand la pierderea unor dinti...

vezi detalii

Estetica perfecta oferita de echipa medic-tehnician

Pentru a obtine un rezultat estetic optim, echipa de tehnica dentara trebuie sa aiba o viziune clara a ceea ce este artistic posibil si functional corespunzator, iar medicul trebuie sa aiba o colaborare foarte apropiata cu tehnicianul pentru a obtine maximul de estetica si functionalitate in cazul fiecarei lucrari...

vezi detalii

Frica de vizita la stomatolog

M-am temut de dentist foarte mult timp. Cum stau lucrurile astazi?
Tehnicile dentare s-au imbunatatit foarte mult in ultimii ani, asa ca tratamentul dentar modern de care beneficiati la clinica noastra poate fi complet lipsit de durere...

vezi detalii

Igiena orala la copii

Una dintre preocuparile permanente ale parintilor trebuie să fie menţinerea unei stari de igiena buna a copilului. Sanatatea orala este parte integranta din sanatatea generala...

vezi detalii

Periajul este doar inceputul

Numeroase afectiuni generale (diabetul, bolile de inima) au rasunet la nivelul igienei orale si sunt influentate negativ de o igiena bucala necorespunzatoare. Astfel, cu...

vezi detalii