Slabire cu balon endogastric

Scopul acestei metode este pierderea in greutate intre 15-25 kg in sase luni, dupa care procedeul se poate repeta din nou in functie de rezultatele dorite. Interventia are maxim de eficienta la pacienti cu IMC intre 30-40 sau supraponderali. Balonul intragastric poate fi recomandat chiar daca persoana depaseste cu doar 10 kg greutatea ideala.

Metoda prin care se poate micsora foarte mult aportul alimentar este introducerea in stomac a unui balon de silicon. Interventia este nonchirurgicala - se face pe cale endoscopica. Balonul dezumflat se introduce pe gura, in timp ce pacientul se afla sub un anumit grad de sedare. Ajuns in stomac, balonul este umplut cu 400-700 cm cubi de ser fiziologic si albastru de metilen. Balonul se decupleaza de la tubul de alimentare, se inchide etans si ramine plutind in stomac, din care umple o buna parte, realizind senzatia de satietate la ingerarea unei cantitati mici de alimente.

Balonul de silicon umplut ocupa aproximativ doua treimi din capacitatea stomacului unui organism normal. Dupa sase luni balonul trebuie scos, deoarece sta in mediu acid (suc gastric) si se subtiaza.

Riscurile pe care le implica acest tratament impotriva ingrasarii este ca balonul sa se sparga. Exista un minim de risc ca punga de ser sa cedeze fara a fi nici un fel de pericol. Primul indiciu apare destul de repede, cand urina se coloreaza in verde deoarece in ser se introduce albastru de metil, o substanta antiseptica al carei singur rol este de indicator. Substantele din balon se elimina prin materiile fecale si nu prezinta nici un fel de pericol de producere a unor reactii adverse in organism.
In primele zile dupa implantul balonului pot apare greturi, o reactie normala a organismului de respingere a corpului strain.

Pacientii raman cu implantul in stomac pana la sase luni, iar dupa o pauza de trei-patru luni, daca mai vor sa scada in greutate, pot recurge la un nou implant de balon intragastric.
Balonul se scoate din stomac pe aceeasi cale prin care a fost introdus. Intii, serul este aspirat cu un ac prin canalul endoscopului. Balonul se dezumfla complet si se scoate cu o pensa speciala tot prin endoscop.

Durata este 25 de minute la introducerea balonului, 15 minute la extractia lui. Externarea se poate face dupa cateva ore sau a doua zi, in functie de starea generala a pacientului.
Produsul este contraindicat persoanelor care sufera de ulcer gastric.

Prezenta balonului trebuie insotita de regim dietetic si exercitiu fizic. In aceste sase luni de zile, pacientul face un antrenament, pentru a se obisnui cu un anumit comportament dietetic si fizic, pentru toata viata. Altfel, exista riscul ca, dupa extractia balonului, pacientul sa ajunga la greutatea initiala.

Chirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie estetica
alte informatii