Reconstructia sanilor

Operatia de reconstructie mamara restabileste integritatea anatomica a corpului feminin, redandu-i acea parte care pentru multe persoane rezoneaza cu feminitatea, frumusetea, maternitatea sau chiar cu propria identitate. Restaurarea sanului pierdut dupa o mastectomie ajusteaza echilibrul emotional al persoanei si o ajuta sa isi reocupe locul in familie si societate.
Reconstructia imbunatateste calitatea vietii femeilor care au trecut printr-o operatie pentru cancer mamar incepand de la micile detalii vestimentare pana la restabilirea libidoului, operatia ajuta femeia sa treaca mai usor peste acest moment dificil din viata ei. Obtinerea aspectului fizic dinainte de mestectomie reface perceptia femeii asupra propriei imagini, fapt ce se coreleaza cu cresterea stimei de sine, a increderii in propriile forte si cu convingerea ca viata a revenit la normal.

Chirurgia cancerului mamar a cunoscut o schimbare radicala in ultimii 20 ani prin evolutia metodelor de screening si diagnostic si prin introducerea chirurgiei conservatoare si a abordului multidisciplinar, echipa din care fac parte chirurgi onologi, chirurgi plasticieni, anatomopatologi, radioterapeuti, chimioterapeuti precum si psihologi.
Daca in urma cu cativa ani interventiile chirurgicale vizau numai efectul terapeutic lasand pe locul doi aspectul estetic si indicatiile psiho-sociale in prezent chirurgia sanului si reconstructia lui poate oferi pacientelor respective un aspect cat mai apropiat de cel fiziologic si siguranta din punct de vedere terapeutic.
Rezectia completa a tumorii cu minimalizarea potentialelor deformari ale sanului poarta denumirea de chirurgie oncoplastica, notiune introdusa pentru prima data in 1993 de catre Audreutsch.
Scopul reconstructie mamare postmastectomie este refacerea volumului sanului si simetrizarea cu sanul contralateral, reconstructia formei si reconstructia complexului areolopapilar
Utilizarea protezelor mamare si a expandoarelor tisulare este una din metodele de baza in reconstructia sanului postmastectomie si se poate clasifica in reconstructie imediata, atunci cand in acelasi timp operator se practica si excizia tumorii si introducerea unui expander sau a unei proteze definitiva.
Reconstructia tardiva este cea care se practica la un interval de timp (luni-ani) de la mastectomie. Ea se poate face cu un expander care se tine cateva luni dupa care se inlocuieste cu proteza definitiva.

Despre proteze
In cazul chirurgiei oncoplastice se pot folosi mai multe tipuri de reconstructie: a) expandor tisular(balon de silicon) care se expandeaza progresiv si dupa obtinerea surplusului tegumentar la un interval de aproximativ 2-4 luni se scoate si se inlocuieste cu o proteza definitiva. b) expandor de tip BECKER avand doua compartimente, un compartiment la exterior cu gel si in interior cu ser ce poate fi expandat(umplut progresiv la un interval de 7-10 zile) si care se poate sa ramana definitiv. Materialul din care sunt confectionate protezele este siliconul, material care datorita biocompatibilitatii sale este cel mai des folosit pentru implante medicale.

Ce paciente pot beneficia de reconstructia mamara?
De reconstructia mamara tardiva poate beneficia orice femeie care a avut in antecedente o rezectie partiala sau totala a sanului in urma unei formatiuni tumorale maligne sau benigne.

Chirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie estetica
alte informatii