Otoplastia

Chiar daca urechile sint doar un pic deformate, acest neajuns poate duce la frustrarea copilului si la inadaptarea lui din mediul colegilor sai de scoala. Chiar si pentru adulti efectele fiind nu numai de ordin estetic, dar implicit si de ordin psihic si social. Tehnica din acest domeniu permite nu numai indreptarea urechilor, ci si modelarea sau reducerea marimii lor. Adesea, persoanele adulte recurg la aceasta interventie, in combinatie cu alte operatii de chirurgie plastica faciala.
Otoplastia, corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolata decat cealalta; de asemenea pot exista diferente de marime intre cele 2 urechi. Scopul operatiei este de a restabili aceasta simetrie dar nu trebuie omis ca poate nu va fi perfecta.

Ce pacienti pot beneficia de otoplastie?
Operatia se face dupa varsta de 4-5 ani, cand urechea a atins aproape dimensiunile pe care le are un adult. Este indicat ca operatia sa se faca inainte ca pacientul sa intre in colectivitati (gradinita, scoala), pentru a evita aparitia unor traume psihice datorate unor comentarii nefavorabile. Este de preferat ca initiativa pentru operatie sa vina in primul rand din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanti si mai multumiti de rezultat.

Riscurile operatiei
Nu exista operatie care sa nu implice un risc dar cand operatia este facuta de un chirurg plastician experimentat, complicatiile sunt rare si de obicei minore. Exista diferente foarte mari intre pacienti in ceea ce priveste capacitatea de vindecare, astfel ca rezultatul nu este niciodata complet predictibil.
Intr-un procent redus pot aparea mici cheaguri de sange in spatele urechii, la nivelul inciziei sau mici infectii localizate la nivelul tegumentului sau al cartilajului, care se trateaza cu antibiotic.

Chirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie esteticaChirurgie estetica
alte informatii